Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Για τον Γιάννη Κορδάτο

Κώστας Βάρναλης
«Οι γραμμένες ιστορίες είναι σχεδόν όλες κατορθώματα μεγάλων δυναστών. Και τις γράφουν οι λακέδες τους. Των λαών όμως οι ιστορίες μένουν άγραφτες. Κι οι ιστορίες αυτές των λαών είναι σειρά μαρτυρίων και αγώνων για λευτεριά. Αυτήν την ιστορία του Ελληνικού λαού, τη «ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», τηνέ γράφει χρόνια τώρα ένας ακούραστος κι αληθινός Διδάσκαλος του Γένους, ο Γιάννης Κορδάτος, ο πρώτος ιστορικός συγγραφέας του λαού μας και των απελευθερωτικών του αγώνων.
Αυτός πρώτος το 1924 με τη μέθοδο του ιστορικού υλισμού προσπάθησε να καθορίσει τα πραγματικά αίτια του ξεσηκωμού του ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ. Κι από τότες όχι ολίγοι, έστω και με μονογραφίες, ακολουθήσανε το σωστό δρόμο, που άνοιξεν ο Δάσκαλος και φωτίσανε πολλά περιστατικά του εθνικού μας βίου.
Οι ιστορίες, όπως είπαμε, των λαών είναι ιστορίες των απελευθερωτικών αγώνων των «δούλων» από τους ντόπιους και ξένους δυνάστες. Κι οι ιστορίες των νεωτέρων λαών είναι ιστορίες αγώνων της εργατικής τάξης, σ’ όλον τον κόσμο, για τη λύτρωσή της από τα οικονομικά και τα πνευματικά δεσμά της κυρίαρχης τάξης.»
Αθήνα, 1-9-60

Χαρίλαος Φλωράκης
"Το πολύπλευρο έργο του Γ. Κορδάτου ανήκει στα αποχτήματα του νεοελληνικού πολιτισμού σαν πρώτη αναπτυγμένη προσπάθεια μαρξιστικής ιστοριογραφίας στον τόπο μας.

Είναι χρέος των μαρξιστών επιστημόνων να εμβαθύνουν κριτικά στην εργασία και να αναπτύξουν παραπέρα τα θέματα που πραγματεύτηκε ο αείμνηστος ιστορικός.
Τιμούμε το έργο του Γιάννη Κορδάτου, που ένας από τους πρώτους μόχθησε να φωτίσει τον εργαζόμενο λαό μας γύρω από τα ζητήματα της ιστορίας του."
Αθήνα, 3-8-1976