Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Για τα 95 χρόνια του Κ.Κ.Ε.


Α. Συμπληρώθηκαν φέτος 95 χρόνια ζωής από τότε που η εργατική τάξη της χώρας μας έκανε οργανωμένα την εμφάνισή της στο κοινωνικο-πολιτικό προσκήνιο αποκτώντας το δικό της επαναστατικό κόμμα, το ΚΚΕ.
Στην ιστορική του διαδρομή του το ΚΚΕ, πέρα από τα λάθη και τις αδυναμίες, έχει να επιδείξει πληθώρα ηρωικών αγώνων. Είχε αποφασιστική συμβολή στην κοινωνική πρόοδο, στις κατακτήσεις των εργαζομένων, στην προσπάθεια της εργατικής τάξης και του λαού για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.
Χιλιάδες κομμουνιστές γνώρισαν τι σημαίνουν φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια. Πολλοί από αυτούς πλήρωσαν τις ιδέες και τη δράση τους με την ίδια τους τη ζωή. Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε δίνοντας σκληρές μάχες για τα καθημερινά προβλήματα του λαού, για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη ναζιστική κατοχή με τη μεγαλειώδη ΕΑΜική αντίσταση, για την απαλλαγή της από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και τις επεμβάσεις, για τη δημοκρατία, για την ανατροπή δικτατοριών, για τη διεύρυνση των δημοκρατιών ελευθεριών, για το σοσιαλισμό.
Διαπαιδαγώγησε γενιές και γενιές με τα ιδανικά μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Έπλασε και ανέδειξε απαράμιλλες μορφές αγωνιστών: εργατών, αγροτών, διανοουμένων, επώνυμων και ανώνυμων. Καλλιέργησε με σταθερότητα τον πατριωτισμό και το διεθνισμό.

            Β. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η ηγεσία του ΚΚΕ έχει κάνει μιαν απότομη ιδεολογική και πολιτική στροφή που λίγο θυμίζει το παρελθόν του. Τα αποτελέσματα αυτής της στροφής είναι φανερά: πτώση της επιρροής του σε σειρά εργατικών χώρων, φτωχοί δεσμοί με τη νεολαία και το νεολαιίστικο κίνημα, εκλογική κατάρρευση. Μάλιστα, η εικόνα αυτή παρουσιάζεται μέσα στη χειρότερη μεταπολιτευτικά στιγμή για την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα καταπιεζόμενα στρώματα. Μέσα σε συνθήκες οξύτατης καπιταλιστικής κρίσης που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν το ΚΚΕ εκλογικά, ιδεολογικά και κινηματικά.
            Η στροφή αυτή της ηγεσίας του ΚΚΕ έχει καταγραφεί σε σωρεία κομματικών ντοκουμέντων με κορυφαία το νέο πρόγραμμα και καταστατικό που υιοθετήθηκαν στο 19ο συνέδριό του. Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα κείμενο του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής που αποτελεί τομή στην ιστορία του ΚΚΕ, αλλά όχι με θετική έννοια. Στο κείμενο αυτό που φέρει τον τίτλο «Η πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ», γράφονται διαπιστώσεις εντελώς καινοφανείς για την ιστορία του ΚΚΕ.
            Ούτε λίγο ούτε πολύ μέχρι και το 2000 περίπου, η ιστορία του ΚΚΕ θεωρείται ότι ήταν ιστορία οπορτουνιστικών εκτροπών. Κορυφαίες στιγμές του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και της Κομμουνιστικής Διεθνούς ρίχνονται στο πυρ το εξώτερο, θυμίζοντας τον παγκόσμιο αριστερισμό στις χειρότερες στιγμές του.
            Για πολλοστή φορά η ηγεσία του ΚΚΕ βάλλει κατά των «παλιών» θέσεων περί εξαρτημένης Ελλάδας. Καταδικάζεται η τακτική και η στρατηγική του μεσοπολέμου. Κατακρίνεται συλλήβδην οποιαδήποτε απόπειρα για τη διατύπωση μιας μεταβατικής πολιτικής πρότασης που θα μπορούσε να συσπειρώσει ευρύτερα λαϊκά στρώματα και να τα φέρει πιο κοντά με το κομμουνιστικό όραμα. Όποιος διαφωνεί χαρακτηρίζεται ως βαρίδι.
            Η σημερινή ηγεσία φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών. Φαίνεται να μην κατανοεί ότι η εργατική τάξη, η φτωχομεσαία αγροτιά, τα μεσαία στρώματα, οι συνταξιούχοι και η νεολαία, περιμένουν κάποιον να τους εμπνεύσει, να τους συσπειρώσει, να τους δώσει όραμα και προοπτική.
            Το κείμενο του ΠΓ αποτέλεσε την αφορμή μόνο για τη διατύπωση αυτών των σύντομων προβληματισμών. Ο δρόμος που έχει επιλέξει το ιστορικότερο κομμουνιστικό κόμμα της Ευρώπης, μας ανησυχεί βαθιά. Όλα δείχνουν ότι βαδίζει προς την καταστροφή την ώρα που το έχει ανάγκη ο λαός περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Το ΚΚΕ δυστυχώς δεν είναι αυτό που γνωρίσαμε.

            Γ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες της εποχής, όσοι είχαν και έχουν αναφορά στο ΚΚΕ με τον ένα ή άλλο τρόπο, θα πρέπει να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα του ΚΚΕ που ξέραμε. Είναι άλλο η κριτική αποτίμηση της ιστορίας του κινήματος και άλλο η ισοπέδωση και ο μηδενισμός. Οι ιδέες του μαρξισμού λενινισμού και η ανάγκη ύπαρξης επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.
            Σε αυτό το πνεύμα, ο σύλλογος διάδοσης μαρξιστικής σκέψης Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ θα συνεχίσει την προσπάθεια συμβολής:
  1. στην επιστημονική, μαρξιστική λενινιστική ανάλυση της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας και των λαϊκών προβλημάτων  
  2. στη διάδοση των ιδεών του μαρξισμού λενινισμού και της αναγκαιότητας ύπαρξης επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης που θα βασίζεται στέρεα σε αυτές
  3. στην επείγουσα ανάγκη συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου που θα βγάλει το λαό από τα σημερινά αδιέξοδα και θα ανοίξει το δρόμο για μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική.

To ΔΣ του Συλλόγου διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ
 Αθήνα, Δεκέμβρης 2013